Oleellinen päätös, joka sinun tulee tehdä ennen tarjouspyynnön jättämistä on hinnoittelutapa. Haluatko siis teettää remontin urakkana vai tuntitöinä?

Koska remonttibudjetti pitkälti määrittää mitä on mahdollista tehdä ja mitä ei, on asiakkaan näkökulmasta hyvä tietää remontin kokonaiskustannukset ennen lopullista päätöstä remontin aloittamisesta ja sen sisällöstä. Urakkasopimuksessa tyypillisesti määritellään myös tarkkaan työn sisältö ja sen kesto, toisin kuin tuntitöissä.

Kaikki remontin aikana ilmenevät asiat, joista ei ole erikseen sovittu urakkasopimuksessa, täytyy teettää lisätöinä. Lisätyöt on syytä määritellä ja hinnoitella jo sopimusta tehdessä, jolloin sekä asiakas, että urakoitsija ovat näistä selvillä. Lisätyöt usein venyttävät aikataulua, aiheuttavat ylimääräistä selvittämistä ja mielipahaa jos ei näistä sovita sopimusvaiheessa.

remonttikauppa tuntihinnoittelu urakka

Urakkaperustainen hinnoittelu ja urakkasopimus

Urakkaperustainen hinnoittelu ja urakkasopimus soveltuvat parhaiten niihin kohteisiin, jotka ovat selkeitä ja standardeja, eikä suurta yllätysten vaaraa ole. Mitä vähemmän on epävarmuustekijöitä ja aikataulua mahdollisesti venyttäviä tekijöitä, sen paremmin urakkaperustainen hinnoittelu sopii. Näitä ovat tyypillisesti sellaiset remontit, joissa ei kosketa rakenteisiin tai tehdä merkittäviä purkutöitä.

remonttikauppa tuntihinnoittelu

Tuntityö

Tuntitöinä tehdään usein ne kohteet, joihin liittyy epävarmuutta. Näitä voi olla esimerkiksi kylpyhuoneremontit, joissa purkutöitä tehdään paljon. Myös pienemmät työt tehdään usein tuntitöinä, ja esimerkiksi parin päivän keikat on usein helpompi, nopeampi ja edullisempi ostaa suoraan luotettavalta tekijältä. Urakkasopimuksen ulkopuolella olevat työt tehdään usein myös tuntitöinä.

Kun urakoitsija laskee urakkaan hintaa, haluaa tämä kohteesta mahdollisimman paljon tietoa. Kaikki valokuvat, videot, pohjapiirustukset ja muu kohteeseen liittyvä tieto on erittäin arvokasta, jotta urakan hinta osuu kohdalleen. Jos urakoitsija ei tiedä kohteesta tarpeeksi, joutuu hän hinnoittelemaan tämän riskin kokonaissummaan. Heille aika on myös rahaa, ja jos on epävarmuutta siitä, kuinka pitkäksi projekti voi mahdollisesti venyä yllätysten sattuessa, täytyy siitä saada kompensaatio. Urakoitsijoissa ja projekteissa on myös eroja, jolloin hinnoittelua katsotaan kohdekohtaisesti.

Mitä tarkemmat ovat suunnitelmat, sitä tarkemmin pystyy hinnan remontille arvioimaan. Hyvä urakoitsija myös huomauttaa, mikäli suunnitelmissa on epäkohtia. Kaikki remontin aikana tehtävät muutokset vaikuttavat kustannuksia nostavasti sekä venyttävät aikataulua. Tästä syystä on erittäin tärkeää panostaa suunnitteluvaiheeseen

remonttikauppa keittioremontin kilpailutus pienikeittio 1

Urakkasopimus on siis selkein ja läpinäkyvin vaihtoehto asiakkaalle, etenkin isommissa remonteissa ja kokonaisuuksissa. Tuntitöinä tehtävät projektit toimivat silloin, kun on kyse pienemmistä kunnostuksista, jotka ei vie paria päivää pidempään. Näitä varten voi tilata tekijän vaikka suoraan verkkokaupasta, ilman kilpailutusta.

remonttikauppa urakka iso huoneistoremontti

Samankaltaiset artikkelit