Remontin toteuttaminen on usein sekä jännittävää, että stressaavaa aikaa. On kyse suuresta projektista niin ajallisesti, kuin rahallisesti, joten kannattaa suunnitella huolella ja pyytää tarjouksia useammalta yritykseltä. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä remontin kilpailutukseen.

remonttikauppa on

1. Suunnittele huolella

Remonttia ei kannata kilpailuttaa eikä tarjouksia pyytää jos et ole suunnitellut toivomaasi lopputulosta huolella. Suunnittelussa kannattaa käyttää apuna ammattilaista, varsinkin jos kyse on keittiö-tai kylpyhuoneremontista. Ota kantaa ainakin sähköjen ja vesipisteiden nykytilaan ja mahdollisiin siirtoihin, materiaalivalintoihin ja kaikkiin eri vaihtoehtoisiin toteutustapoihin. 

2. Listaa kaikki tarvitsemasi työt ja materiaalit

Ennen tarjouspyynnön jättämistä, kirjoita ylös remontin tavoiteltu lopputulos. Kirjoita yksityiskohtainen luettelo tarvittavista töistä, materiaaleista ja aikatauluista. Pyri kuvaamaan mahdollisimman tarkasti mitä töitä remonttisi vaatii, hankitko materiaalit itse vai toivotko tarjousta myös näistä. 

3. Laadi selkeä ja kattava tarjouspyyntö

Tämä on heti suunnittelun jälkeen tärkein vaihe kilpailutuksessa. Et voi saada tarkkoja, vertailukelpoisia tarjouksia jos et ole laatinut tarjouspyyntöä tarpeeksi tarkalla tasolla. Laadi siis huolellinen, kattava tarjouspyyntö, joka sisältää remontin yksityiskohdat, budjettisi, aikataulun, kohteeseen ja sen sijaintiin ja nykytilaan liittyvät tiedot sekä kuvat ja suunnitelmat. Lue vinkkejä tarjouspyynnön jättämisestä täällä.

4. Tutki urakoitsijoiden taustat

Kun saat tarjouksia, tutki huolellisesti urakoitsijoiden taustat. Tarkista ainakin heidän aikaisemmat kokemukset vastaavista projekteista. Googlaamalla yrityksen nimen saa jo paljon tietoa, mutta katsomalla näiden sometilejä (esim. Instagram, TikTok ja Facebook, saat vielä paremman kuvan heidän aikaisemmista projekteista. Kannattaa myös kysellä ystäviltä ja tuttavilta jos heillä on heti suositella jotain urakoitsijoita, joilta voisi suoraan pyytää tarjousta. Helpoin tapa kilpailuttaa remontti on käyttää kilpailutuspalvelua, kuten remonttikauppa.com. Palvelustamme löydät ainoastaan ne urakoitsijat, joita itse käytämme omissa projekteissamme. Olemme todentaneet jokaisen palveluntarjoajan laadun, jotta voimme seistä sen takana että lopputuloksesta tulee varmasti laadukas.

tarkista taustat

5. Pyydä tarjoukset kirjallisena

Kun olet valinnut muutamia potentiaalisia urakoitsijoita, tai päädyt käyttämään kilpailutuspalvelua, pyydä tarjoukset kirjallisena ja siten, että työt ja materiaalit ovat eriteltyinä. Kerro tarjouspyynnössä myös se, haluatko yritysten hinnoittelevan tarjouksensa tuntitöinä vai urakkana. Kirjalliset tarjoukset esimerkiksi tarjouspyyntöpalvelussa helpottavat näiden vertailua.

keittiöremontti

6. Vertaile tarjouksia huolellisesti

Vertaile tarjouksia tarkasti, kiinnittäen huomiota aikatauluun, kokonaisuuteen, yrityksen maineeseen, toteutustapaan ja  hintaan. Jos pyysit urakkatarjouksia, ota huomioon myös urakan ulkopuolelle jäävät työt ja näiden hinnoittelu. Monesti esimerkiksi keittiöremontissa LVIS-työt tilataan erikseen ja hinnoitellaan toteutuneiden tuntien mukaan. Tätä ei kannata pelästyä, näiden töiden osuus koko urakasta on usein melko pieni, ja näiden (ja muiden) töiden jättäminen urakan ulkopuolelle on tilaajan ja urakoitsijan edun mukaista. Koska esimerkiksi LVIS-työt ja näiden laajuus vaihtelee todella paljon kohteen nykytilasta ja toivotusta lopputuloksesta riippuen, ei ole järkevää hinnoitella näitä urakkaan. 

Muista myös, että sillä on usein syy, miksi joku tarjous on poikkeuksellisen edullinen. Hyvää laatua ei koskaan saa halvalla. Jos olet määritellyt tarjouksessa yksityiskohtaisesti tarvitsemasi työt ja materiaalit, kuvannut kohteen nykytilan ja toivotun lopputuloksen, sekä lisännyt suunnitelmat, tarjoukset pitäisi olla vertailukelpoisia. Jos joku tarjous on todella halpa, kannattaa varautua siihen, että joku osa töistä puuttuu, laatu on heikompaa, tai tarjoaja toivoo voittavansa urakan hinnalla millä hyvänsä, ja kompensoi tätä mahdollisesti lisätöillä

7. Keskustele, kysy, selvitä 

Ota yhteyttä potentiaalisiin urakoitsijoihin ja keskustele tarkemmin heidän tarjouksistaan. Kysy lisää yksityiskohtia, selvennä epäselviä kohtia ja neuvottele tarvittaessa. Tämä auttaa sinua saamaan kokonaiskuvan urakoitsijan ammattitaidosta ja yhteistyömahdollisuuksista. Urakoitsijan valinta remonttiin on helpompaa kun et tee oletuksia, vaan kysyt jos joku mietityttää.

8. Tee kirjallinen sopimus

Kun olet valinnut sopivan urakoitsijan, varmista, että kaikki sovitut ehdot ja yksityiskohdat sisällytetään kirjalliseen sopimukseen. Tämä auttaa välttämään mahdollisia väärinkäsityksiä ja varmistaa molemminpuolisen selkeyden. Sopimuksesta tulisi ainakin käydä ilmi urakan yksityiskohtainen sisältö, aikataulu, vastuut, materiaalien toimitukset ja näiden vastuut, maksuaikataulu ja mahdolliset vakuutukset ja takuut työlle.

Remontin kilpailutus ja useamman tarjouksen pyytäminen on tärkeä osa onnistunutta remonttia. Se auttaa sinua löytämään luotettavan ja ammattitaitoisen urakoitsijan, joka vastaa tarpeitasi. Löydät sopivimman tekijän kun valmistaudut itse huolella, teet kunnon suunnitelmat ja valmistelet yksityiskohtaisen tarjouspyynnön. 

Muista kuitenkin, että ihan kaikkea ei välttämättä kannata tai tarvitse kilpailuttaa. Pienissä asennustöissä helpoin ja nopein ja usein edullisin tapa on pyytää tekijä paikalle hoitamaan homman. Voit tehdä tämän esimerkiksi verkkokaupassamme. Muista myös kunnioittaa urakoitsijoiden aikaa ja vaivaa. Kilpailuttamisen vuoksi ei kannata kilpailuttaa, vaan siksi, että löydät juuri sinulle sopivimman tekijän. Parhaimmassa tapauksessa saat projektisi maaliin aikataulussa ja alle budjetin. 

Voit lukea hyvän tarjouspyynnön jättämisestä täältä.

Samankaltaiset artikkelit