by Noora Kuisma

Teetin ensimmäisen remontin 19 vuotiaana pommikuntoiseen yksiöön Kalliossa. 23-neliöinen asunto jugend-talon toisessa kerroksessa oli juuri se mistä olin haaveillut: korkea katto, leveät ikkunalaudat ja niin huonokuntoinen, että pääsin tekemään kaiken lattiasta kattoon uusiksi. En tiennyt remontoinnista siihen aikaan mitään ja esimerkiksi budjetin laatiminen oli todella hankalaa. Löysin itseni pian Googlesta selailemasta “Kuinka paljon parven rakentaminen maksaa”- tyyppistä sisältöä. 

remonttikauppa ensimmainen remppa

Laskin, että tarvitsisin noin 20 000€ siihen, että saisin kaikki pinnat uusittua (lattiat, seinät, katto), uuden keittiön ja parven rappusineen. Kylpyhuonetta minun ei tarvinnut onnekseni uusia, sillä taloyhtiössä oli samaan aikaan käynnissä putkiremontti, jonka yhteydessä myös kylpyhuone saisi täysin uuden ilmeen. Pyysin pankiltani ASP-lainan lisäksi remonttilainaa ja sain sitä samoilla ehdoilla kuin asuntolainankin.

Aloitin remontin ilmoittamalla taloyhtiölle, mitä olin ajatellut tehdä. Minun piti toimittaa paljon sellaista tietoa, jota minulla ei siinä kohtaa vielä edes ollut, kuten urakoitsijan tiedot, sähkömiehen TUKES-numero ja asbestikartoituksen tulokset. Aloitin asbestikartoituksella, koska sain sen nopeasti tilattua, eikä tuloksissakaan mennyt paria päivää pidempään. Sillä aikaa etsin tekijää muihin töihin. 

Ensimmäisenä purimme vanhan keittiön pois. Kaappien takaa paljastui vanha tiiliseinä, jonka halusin säilyttää ja maalata valkoiseksi. Tuohon aikaan oli muotia, että kaikki oli kliinisen valkoista. Sen kummempia pohtimatta rupesimme maalaamaan seinää heti purun jälkeen, ilman tasoitus-, tai muita pohjatöitä. Maalia upposi toistakymmentä litraa, koska seinä oli todella epätasainen. Opin että reiät ei mene piiloon maalilla. Opin myös, että maali ei pysy betonipölyssä.

Pian löysin parvelle rakentajan, Helsinki Home Design. Yritys oli erikoistunut nimenomaan parvien rakentamiseen, ja heillä oli hyviä referenssejä. Rakennusurakkaan kuului parven rakentaminen, rappusten tilaus ja asennus, sekä pintatyöt. Urakan hinta oli noin 8000€ sisältäen materiaalit. Urakka valmistui “avaimet käteen” tyyppisesti alle kahdessa viikossa. Olin erittäin tyytyväinen lopputulokseen. 

Luulin että olen piilokamerassa

Seuraavana vuorossa oli keittiö. Budjetillani ei saanut tyylikästä tanskalaista mittatilauskeittiötä, joten käväisin Ikeassa. En löytänyt simppeliä, modernia, tyylikästä keittiötä, joten kävin vielä Gigantissa katsomassa Epoq keittiöitä, sillä ne olivat suunnilleen saman hintaisia. Löysin juuri mitä olin etsinyt, ja sain hienot Boschin integroidut kodinkoneet. Hintaa keittiölle tuli muistaakseni noin 6000€. 

Gigantti suositteli keittiön asennusta varten heidän käyttämää firmaa (en kuollaksenikaan muista enää nimeä) ja otin sen. Se oli virhe. Kaapit oli asennettu vääriin paikkoihin. Yksi vetolaatikoista oli asennettu parven alle katon rajaan niin, ettei sinne pystynyt laittamaan mitään sisään, koska katon ja laatikon reunojen väliin jäi vain muutama milli. Keittiö kokonaisuudessaan oli vino, laatikoiden välissä oli reikiä, osa kalusteista oli kolhiintuneita, eivätkä yläkaappien ovet pysyneet kiinni. Kun näin lopputuloksen, luulin että olin piilokamerassa. 

ensimmainen remppa noora kuisma remonttikauppa

Kontaktoin asennusfirmaa, eivätkä he halunneet ottaa vastuuta. Sain vääntää pitkään, ennen kun sain henkilön tulemaan paikan päälle katsomaan lopputulosta. Tällöin hekin ymmärsivät tilanteen ja suostuivat korjaamaan sen ja tulemaan asennuskustannuksissa vastaan. Asennus olisi maksanut 1600€, mutta en koskaan saanut loppulaskua. Uskon, että heitä hävetti niin paljon, etteivät enää kehdanneet laskuttaa lystistä. 

Viimeiseksi asennettiin lattia. Ostin halvimman vaalean laminaatin, mitä löysin K-Raudasta. Se maksoi muistaakseni noin 20€/ neliö. Asennuksen kilpailutin jossain palvelussa ja se maksoi 400€. Lattian asennus sujui oikein hyvin ja enää jäljellä oli seinien ja katon maalaus, jonka teimme itse. 

ensimmäinen remppa noora proppu

Kaiken kaikkiaan muistelen remonttia hyvällä. Vaikka keittiön asennus meni metsään, ei se vaikuttanut lopputulokseen. Sain täydellisen remontin tehtyä noin 15 000€ hintaan. Olin todella tyytyväinen tähän. Pelkkä putkiremontti tuon kokoisessa yksiössä maksoi 36 000€, joten täysremontin hinta tuntui siedettävältä. Asunto maksoi 127 000€ (vuonna 2015) ja sain sitä vastaan lainaa 180 000€. Myin asunnon vuonna 2022 hintaan 218 000€, joten remontti todella maksoi itsensä takaisin.

kirjoittaja | Noora Kuisma

Propun remonttilaskurista pääset oman rempan kimppuun aikaa, rahaa ja hermoja säästäen – klikkaa tästä.

Lue lisää remontin suunnittelusta ja etenemisestä tämän linkin takaa.

Samankaltaiset artikkelit