Asbestikartoituksessa selvitetään purettavassa rakenteessa olevan asbestin määrä, laatu, sijainti ja pölyävyysluokka. Asbestikartoitus täytyy tehdä aina jos puretaan rakenteita kiinteistöstä, joka on rakennettu ennen vuotta 1994. Asbestikartoituksen suorittaa asbestiin ja haitta-aineisiin erikoistunut ammattilainen, joka ottaa näytteet, vie ne analysoitavaksi, antaa tulokset sekä kehotukset mahdollisiin purkutoimenpiteisiin.

asbestikartoitus proppu kylpyhuone

Asbestilla tarkoitetaan kuitumaista silikaattimineraalia, jota käytettiin rakennusalalla aina vuoteen 1994 saakka, jonka jälkeen sen käyttö kiellettiin. Asbestikuitujen käyttöä puolsi niiden kemiallinen ja mekaaninen kestävyys, lämmöneristys-, ja sähköneristysominaisuudet. Asbestia on käytetty muun muassa maaleissa, liimoissa, laasteissa, ilmastointikanavissa, muovimatoissa, kaakeleissa ja laatoissa.

Asbesti on eniten työperäisiä kuolemia tuottava yksittäinen tekijä. Jos asbesti on ehjän, hyväkuntoisen materiaalin sisällä, ei se aiheuta ongelmia, mutta rakenteen rikkoutuessa asbestipöly leviää ilmaan. Pöly voi kulkeutua keuhkoihn ja aiheuttaa asbestoosia, keuhkopussin sairauksia, vatsakalvonsyöpää tai keuhkosyöpää. Vuoden 2016 alusta voimaan tullut lakiuudistus velvoittaa teettämään asbesti- ja haitta-ainekartoitukset kaikille ennen vuotta 1994 valmistuneille rakennuksille ennen korjaus-tai purkutöitä.

Missä rakennusmateriaaleissa asbestia voi olla?

Eniten asbestia löytyy vuonna 1971 rakennetuista taloista, varsinkin kylpyhuoneista ja keittiöistä, sillä nämä sisältävät paljon kaakeleita ja putkia. Asbestia esiintyy eniten nimenomaan kaakelien kiinnitys- ja saumauslaasteista, putkieristeistä, ulkomaaleista, sisäseinistä, seinätapeteista ja lattiamatoista. Alla oleva lista kattaa suurimmaksi osaksi ne materiaalit, joissa asbestia esiintyy:

 • Vesi- ja viemäriputket 
 • Putki-, lämpö-, ja vesieristeet 
 • Matto- ja laattaliimat
 • Kiinnitys- ja saumauslaastit
 • Tasoitteet ja kitit 
 • Lattiapäällysteet
 • Magnesiummassalattiat
 • Kaakelit 
 • Maaputkistot
 • Ilmanvaihtokanavat ja -laitteistot
 • Sisustus-, palonsuoja-, verhous-, äänieriste- ja rakennuslevyt
 • Julkisivu- ja kattomateriaalit
 • Bitumituotteet
 • Savuhormit, kiukaat ja uunit

asbestikartoitus remonttikauppa

Mihin purkutöihin asbestikartoitus vaaditaan?

Koska asbestia esiintyy usein laasteissa, liimoissa, putkissa ja vesieristeissä, tulee kartoitus tarpeeseen ainakin keittiön ja kylpyhuoneen purkutöissä. Teetä siis asbestikartoitus jos uusit keittiötä, keittiön välitilaa, kylpyhuonetta tai sen pintamateriaaleja. Asbestia esiintyy myös lattiamateriaalien liimoissa, laasteissa, tasoitteissa ja päällysteissä, joten kartoitus täytyy teettää myös jos puretaan mitä tahansa laattamateriaalia, lattiaa tai väliseinää. Asbestikartoitusta ei lähtökohtaisesti tarvitse tehdä, jos purat esimerkiksi kaapistoa, kevyttä lastulevyseinää, tai hiot vanhaa parkettia.

Mitä kartoituksessa tapahtuu? 

asbestikartoitus remonttikauppa com

Abestikartoitus tehdään ottamalla näyte materiaaleista, joissa asbestia mahdollisesti esiintyy. Ammattilainen tulee paikalle, rikkoo purettavan materiaalin pinnan, ottaa näytteen jokaisesta kerroksesta ja vie näytteet laboratiorioon tutkittavaksi. Näytteiden analysointi vie usein muutaman päivän, jonka jälkeen saat raportin. Raportista selviää asbestin määrä, laatu ja sijainti. Jos asbestia löytyy, raportissa selitetään myös suositeltu purkumenetelmä.

Tilaa asbestikartoitus suoraan verkkokaupastamme.

Samankaltaiset artikkelit